U lijkt een niet-ondersteunde browser te gebruiken...
Verouderde browsers kunnen uw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, moet u upgraden naar een nieuwere browser.
  • Informatie

Informatie Hoofdstraat


Al in de Middeleeuwen is Kortgene een stadje. Bij de stormvloeden aan het begin van de 16e eeuw verdwijnt Kortgene bijna geheel in de golven. Alleen de kerktoren blijft gespaard. In 1684 slaagt men erin, met de aanleg van de Stadspolder, de ruïne van Oud-Kortgene binnen te dijken.
Er wordt een nieuw schip aan de oude kerktoren gebouwd. 

De historische kern Kortgene ontwikkelt zich langs de Voorstraat (huidige Hoofdstraat) die vanaf de kerk de open polder insteekt. Voorstraatdorpen worden gebouwd in de periode van de 15e tot en met de 18e eeuw. Voorstraatdorpen vertonen over het algemeen een uiterst eenvoudige plattegrond. Het centrale element van de dorpen bestaat uit een straat, meestal loodrecht op de polderdijk georiënteerd, met aan weerszijden een gesloten bebouwing. In de meeste kernen vormt de Voorstraat de verbinding tussen kerk en haven. 

In Kortgene is dit niet het geval. Doordat de middeleeuwse kerktoren als uitgangspunt is genomen voor de nieuwe kern ligt de kerk hier tegen de haven. Dit wordt het beginpunt van de ruim aangelegde Voorstraat, die eindigt tegen de Oude dijk. Dit punt wordt gemarkeerd door een molen tegen de binnendijk. De Hoofdstraat, zoals de voormalige Voorstraat nu heet, vormt het voorzieningencentrum van Kortgene. 

De huidige uitstraling van de Hoofdstraat voldoet niet meer aan de hedendaagse wensen en normen. Daarom wil de gemeente een plan opstellen voor de nieuwe inrichting van de straat, van kerk tot molen. De feitelijke herinrichting zal gefaseerd plaatsvinden.

Het plan moet inspelen op hedendaagse opgaves als klimaatverandering, versterking biodiversiteit, wijzigende vervoerpatronen (vergrijzende bevolking), het toeristisch recreatief product van Noord-Beveland (o.a. fraaie authentieke dorpskernen), verbod op chemische onkruidbestrijding,... Maar ook, zoveel als mogelijk, op uw wensen en noden.

Om tot een passend plan voor de Hoofdstraat van Kortgene te komen, hebben wij u gevraagd uw kennis en ideeén te delen door middel van het invullen van een  enquête. Na 1 mei was het niet meer mogelijk deze enquête in te vullen.

Binnennkort vindt u op deze website een samenvatting van deze enquêteresultaten.

 

 

  • BoschSlabbers